Toeristische informatie Boheems-Saksisch Zwitserland

Sprookjesachtige bezienswaardigheden prikkelen de fantasie. In Saksisch Zwitserland vormen de Bastei en de nabijgelegen vesting Königstein, een van de grootste bergvestingen van Europa. De Bastei is een 305 meter hoge rotsformatie, waar een 76,5 meter lange brug doorheen loopt. Vanaf deze brug, die ook toegang biedt tot vesting Königstein, heb je een schitterend uitzicht over Saksisch Zwitserland. Ook Königstein zelf is een bezoekje waard: de ruim 750 jaar oude vesting is een van de grootste in Europa en nog altijd erg indrukwekkend. Door de eeuwen heen heeft Königstein veel verschillende functies gehad: van klooster tot krijgsgevangenenkamp, van staatsgevangenis tot ziekenhuis. In tijden van oorlog diende de vesting als toevluchtsoord voor hertogen en vorsten, terwijl er in vredestijd grootse feesten en jachtpartijen werden gehouden. Dwaal door de zalen en gangen van dit 10 hectare (!) grote fort en laat je fantasie de vrije loop!

De Bastei in Saksisch Zwitserland

De Bastei in Saksisch Zwitserland

Het Tsjechische symbool van deze regio is de Pravčická brána, de grootste natuurlijke rotspoort van Europa. De indrukwekkende poort is 27 meter breed en tot 21 meter hoog. Aan de voet van de poort bevindt zich het romantische Valkennest (Sokolí hnízdo). De Pravčická brána is niet alleen erg fotogeniek, de brug heeft ook gediend als set voor Hollywoodfilms als The Chronicles of Narnia. Ben je na het zien van deze indrukwekkende zandstenenbrug helemaal in een sprookjesstemming? Loop dan door naar de Edmundkloof, niet ver van de Pravčická brána. Het glanzend groene mos, de hoge rotsformaties en de mysterieuze mist zorgen voor een geheimzinnige, sprookjesachtige sfeer.

Veel mogelijkheden voor een actieve vakantie

Pravčická brána

De Pravčická brána is hét symbool van Boheems Zwitserland

Boheems-Saksisch Zwitserland is een ideale bestemming voor een actieve vakantie. Er lopen verschillende wandelroutes door de regio, die zich uitstekend lenen voor dagtochten of een meerdaagse wandelvakantie. Ook zijn er verschillende fietsroutes, zoals de beroemde Elberadweg. Onze fietstocht van Praag naar Dresden gaat deels door Boheems-Saksisch Zwitserland. Je fietst hier en daar over hoofdwegen, dus wij raden een rustdag aan om van de gebaande paden af te wijken en te voet door deze nationale parken te dwalen. Blijf je liever op een vaste uitvalsbasis maar wil je toch een actieve vakantie in de regio plannen? Dan zijn de Klettersteig bij Děčín, een boottocht over de Elbe en een bezoek aan de Bastei en de Pravčická brána leuke uitstapjes. Een voorbeeldarrangement vind je elders op deze pagina.