Het Ertsgebergte, (Duits Erzgebirge, Tsjechisch Geluidsfragment Krušné hory (info / uitleg)) is een bergketen in Duitsland (Saksen) en Tsjechië die over een lengte van 150 kilometer de grens tussen de twee landen vormt. Het dankt zijn naam aan de rijkdom aan ertsen die er lange tijd gedolven werden.

De hoogste pieken bevinden zich in het westelijke gedeelte van het Ertsgebergte. De Klínovec (1244 m) is de hoogste aan de Tsjechische kant en de Fichtelberg (1214 m) is de hoogste aan de Duitse zijde van het gebergte. Naar het westen toe gaat het Ertsgebergte over in het veel lagere Elstergebergte en het Beierse Fichtelgebergte. De oostelijke voortzetting van het Ertsgebergte wordt gevormd door het Elbsandsteingebergte met daarachter de Sudeten. Naar het noorden toe wordt het Ertsgebergte lager, en in de heuvels liggen de steden Zwickau en Chemnitz.

Tijdens de middeleeuwen was het gebergte dicht bebost. De ontdekking van zilver- en tinertsen in de 15e eeuw zorgde ervoor dat het gebergte bewoond werd. Toen deze rijkdommen steeds sterker in verval raakten, zocht men alternatieven voor inkomsten.

Omdat er veel goed beuken- en lindehout beschikbaar was en is, begon men met het snijden van houten beeldjes en houten speelgoed. De bekendste vormen zijn de zogenoemde Nußknackern (notenkrakers), Schwibbogen en Räuchermänchen, die in allerlei maten en varianten beschikbaar zijn. In het plaatsje Borstendorf werden veel schaakfiguren gemaakt. De plaatsen Seiffen en Grünhainichen zijn productie-centra op dit gebied. Er zijn kastelen te bezichtigen en wandelingen in de natuur te maken. Voor wielrenners is het een pittig gebied met hellingen tot 14%. Heden ten dage is het ook een populair wintersportgebied. (Fichtelberg / Oberwiesenthal) In de adventstijd behoren kerstmarkten tot het culturele erfgoed. Chemnitz is in de jaren na die Wende sterk gemoderniseerd en heeft grote winkelcentra en midden in het centrum (Roter Turm) een dagmarkt.
Bron: Wikipedia