Boheemse Woud

De Vltava (Moldau) kronkelt door Zuid-Bohemen

De Moldau kronkelt door de regio

Zuid-Bohemen is een idyllische regio, waar middeleeuwse stadjessprookjesachtige stadjes, diepe bossen en beschermde natuurgebieden elkaar afwisselen. De majestueuze Moldau (Tsjechisch: Vltava), die dwars door Tsjechië kronkelt, ontspringt in deze regio en is erg populair onder kanoliefhebbers. Watersporters van alle soorten en maten kunnen in Zuid-Bohemen hun hart ophalen: op het grootste stuwmeer van het land, het Lipnomeer, kun je vele watersporten beoefenen. Het meer is omringd door campings en stranden. Maar het Lipnomeer is niet de enige trekpleister van Zuid-Bohemen!

Lees meer ...

Nationaal park Boheemse Woud (Šumava)

Groene Dak van Europa

Het Boheemse Woud, het ‘Groene Dak van Europa’

Het Boheemse Woud, in het Tsjechisch Šumava, is een van de vier nationale parken in Tsjechië. Het woud kreeg deze status in 1991 en werd daarmee het grootste nationale park van het land. Het natuurgebied laat zich niet tegenhouden door landsgrenzen en strekt zich uit tot over de grenzen met Duitsland en Oostenrijk. De Tsjechische naam Šumava betekent letterlijk ‘ruisen’. Deze naam verwijst niet alleen naar de ruisende bladeren van het bosrijke gebied, maar ook naar de stroming van de Moldau (Vltava), die in deze regio ontspringt.

Cultureel erfgoed

Naast veel natuur biedt Zuid-Bohemen ook een schat aan cultureel erfgoed, in de vorm van romantische kastelen, pittoreske dorpen en historische steden. Een van de bekendste culturele trekpleisters is de stad Český Krumlov, met een historisch stadscentrum dat door de UNESCO wordt beschermd als Werelderfgoed.

Uitzicht op het oude centrum van Český Krumlov

Uitzicht op het oude centrum van Český Krumlov

Hier kom je ook de Moldau weer tegen, die dwars door het stadje kronkelt. Vanaf verschillende bruggen heb je goed uitzicht op de vele kanoërs die Český Krumlov over het water passeren. Ook het dorp Holašovice heeft een eervolle vermelding op de Werelderfgoedlijst. Het had niet veel gescheeld of dit dorp was verloren gegaan: een grote pestepidemie in de jaren 1520 werd door slechts twee inwoners overleefd. Tegenwoordig wonen er zo’n 140 mensen in dit goed bewaard gebleven Centraal-Europese dorp.

Naast deze twee oude dorpen bestaat het culturele erfgoed van Zuid-Bohemen uit eeuwenoude kloosters, burchten en kastelen, vaak met een prachtig uitzicht op de bossen van het Boheemse Woud en op de Vltava. De drukst bezochte monumenten van Zuid-Bohemen zijn de kastelen Hluvoká nad Vltavou en Červená Lhota, de burcht Zvíkov en de kloosters Vyšší Brod en Zlatá Koruna.

Wandelen door het Boheemse Woud

Een individueel wandelarrangement in het zuiden van Tsjechië met mooie dagtochten door het Boheemse Woud