Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) is een glooiend gebergte met prachtige natuur. Het Ertsgebergte is een unieke combinatie van kuuroorden, verlaten mijnen en uitgestrekte ongerepte natuur. De hoogste top is de Klínovec 1244m.

Uitzicht over een mistig Ertsgebergte

Uitzicht over een mistig Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) strekt zich uit over een lengte van 150 km en een breedte van 40 km op het westelijke grensgebied van Tsjechië en de Duitse deelstaat Sachsen. De hoogste pieken bevinden zich in het westelijke gedeelte van het Ertsgebergte. De Klínovec is met 1244 meter de hoogste berg aan de Tsjechische kant en de Fichtelberg (1214 m) aan de Duitse zijde van het gebergte. Naar het westen toe gaat het Ertsgebergte over in het veel lagere Elstergebergte en het Beierse Fichtelgebergte. Naar het noorden toe wordt het Ertsgebergte lager, en in de heuvels liggen de steden Zwickau en Chemnitz. Tijdens de middeleeuwen was het gebergte dicht bebost, maar de ontdekking van zilver- en tinertsen in de vijftiende eeuw zorgde ervoor dat het gebergte bewoond werd. Het dankt zijn naam aan de rijkdom aan ertsen die er lange tijd gedolven werden. Tegenwoordig is het gebied vooral een populair wintersportgebied.

Lees meer ...

Mijnindustrie laat zijn sporen na

Bij wandel- en fietspakketten leveren wij standaard een gedetailleerde topografische kaart van firma ShoCart. Het Ertsgebergte dankt haar naam aan de uiteenlopende soorten erts die eeuwen geleden in de bodem werden ontdekt. Sterker nog: de ontdekking van bodemschatten als zilver- en tinerts heeft er tegen het einde van de Middeleeuwen zelfs voor gezorgd dat de eerste bewoners zich in de regio vestigden. Door de jaren heen heeft de mijnindustrie zich steeds verder ontwikkeld en diepe sporen nagelaten in het landschap. Veel naaldbossen moesten wijken voor deze industrie, die eeuwenlang de belangrijkste inkomstenbron van de regio vormde. Toen de mijnbouw op zijn retour raakte wisselden veel mijnwerkers hun beroep in voor dat van houtbewerker. Met name in de Kerstperiode zie je veel houtsnijwerk opduiken achter de ramen van huizen in het Ertsgebergte. Inmiddels heeft de natuur de kans gekregen zich te herstellen. Bezoekers zijn dan ook vaak verrast door de jonge bossen die sindsdien ontstonden.

Houtsnijwerk Ertsgebergte

Dit houtsnijwerk is typerend voor de regio

Gevarieerd aanbod voor uiteenlopende doelgroepen

Inmiddels is het gebied een nieuw leven begonnen als bestemming voor toeristen in alle soorten en maten: geschiedenisfanaten halen hun hart op in opengestelde mijnen zoals die bij Jáchymov; natuurliefhebbers duiken te voet of per fiets de bergen in en zij die het liever rustig aan doen genieten van de helende bronnen van kuuroorden als Karlovy Vary (Karlsbad) en Mariánské Lázně (Mariënbad).

Karlovy Vary

Straatbeeld in kuuroord Karlovy Vary

Ook ons aanbod biedt voor elk wat wils. Voor natuurliefhebbers is de Berghuttentocht Ertsgebergte een echte aanrader: in drie dagen trek je over goed begaanbare wandelpaden het gebied door en passeer je mooie natuurgebieden en idyllische dorpjes. Onze Autovakantie Karlovy Vary en Ertsgebergte combineert de berghuttentocht met een bezoek aan het beroemde kuuroord Karlovy Vary. Ook kanoliefhebbers worden niet vergeten: we bieden zowel dagtrips als meerdaagse tochten op de Ohře aan.

Berghuttentocht Ertsgebergte

Lichte individuele driedaagse trektocht door het Ertsgebergte met overnachtingen in comfortabele berghutten