Hoge Tatra Slowakije

Prachtig panorama over de Hoge TatraDe Hoge Tatra – Vysoké Tatry- is het belangrijkste centrum van toerisme en recreatie in Slowakije. Daarnaast is het volgens kenners de mooiste bergketen van het land. Hoge bergtoppen, 10 van hen meer dan 2000 m hoogte, afgewisseld met stille dalen en meer dan 110 kristalheldere gletsjermeren, zijdeachtige glans van de watervallen – dat alles is de magische wereld van de Hoge Tatra Nationaal Park. Sfeervolle berghutten maken het plaatje compleet.

Lees meer ...

Eén hooggebergte, twee nationale parken

Bergmeer in de Hoge Tatra

Bergmeer in de Hoge Tatra

Hoe schitterend het Tsjechische landschap ook is, de Hoge Tatra is het waard de landsgrenzen (tijdelijk) over te steken. De pieken in dit Slowaaks-Poolse gebergte zijn hoger, steiler en ruiger – dit is een ideale regio voor de geoefende (berg)wandelaar!

De Hoge Tatra is een hooggebergte in het grensgebied van Slowakije en Polen. Het is onderdeel van de Karpaten, een bergketen die zich uitstrekt over meerdere landen in Centraal Europa, met uitlopers tot in Hongarije, Oostenrijk en Servië. De Hoge Tatra heeft zowel in Polen als in Slowakije de status van Nationaal Park – het was in Slowakije zelfs het eerste gebied dat deze titel kreeg, in 1949. In 1993 werd het gebied aan beide kanten van de Pools-Slowaakse grens door UNESCO erkend als biosfeerreservaat en sindsdien ook als zodanig beschermd. De Hoge Tatra heeft een oppervlakte van ongeveer 740 km2 en telt meer dan 20 bergen met een piek hoger dan 2400m, waarvan de hoogste piek (de berg Gerlach) 2655 meter hoog is. Het gebergte bestaat uit rotsen, alpenweiden en uitgestrekte bossen, die een unieke flora en fauna herbergen. Er komen in de Hoge Tatra zo’n 300 verschillende plantensoorten voor en tot de bekendste diersoorten horen gemzen, marmotten, de bruine beer, wolf, lynx en de adelaar.

Fotogeniek hooggebergte

Uitzicht op de hoge bergtoppen

Uitzicht op de hoge bergtoppen

De Hoge Tatra is onder Oost-Europese wintersporters al sinds de Sovjettijd een populair skigebied, maar is ook buiten het winterseizoen een geliefde bestemming onder actieve vakantiegangers. De ruige bergtoppen, donkerblauwe bergmeren, diepe naaldbossen en glooiende alpenweides lijken rechtstreeks uit een fotoreportage te komen. In deze schitterende omgeving zijn verschillende goed onderhouden wandelpaden te vinden. Mede door deze wandelroutes is de Hoge Tatra is misschien wel het meeste toegankelijke hooggebergte in Centraal-Europa, dat zich uitstekend leent voor dagwandelingen en meerdaagse trektochten. Er zijn duidelijk uitgezette, met kleuren gemarkeerde routes, er zijn diverse en goed uitgeruste berghutten, de regio is vastgelegd op duidelijke wandelkaarten en in het veld zijn de wandelpaden en -routes met kleuren gemarkeerd.

Uitdagende wandeltochten

Wandelaars op de toppen van de Hoge Tatra

Wandelaars op de toppen van de Hoge Tatra

Je kunt vanuit een standplaats dagtochten ondernemen en bijvoorbeeld de Lomnický štít bedwingen: met 2364 meter na de Gerlach de tweede hoogste piek van de regio. Als deze klim je te hoog is, gaat er ook een kabelbaan naar de top. Je kunt ook meerdaagse trektochten ondernemen via verschillende berghutten. De te lopen routes zijn eenvoudig tot middelzwaar, maar op sommige hoger gelegen gedeeltes heb je de hulp van staalkabels en ijzeren trappen nodig om de top te bedwingen. Je loopt hier eigenlijk over zogenoemde Klettersteige, of in het Italiaans: vie ferrate. De eerder genoemde berg Gerlach mag je zelfs alleen onder begeleiding van een gids beklimmen. De beste wandelperiode is van september tot half/eind oktober. De hoger gelegen paden worden in november gesloten en gaan half juni weer open. In juli en augustus is het in de bergen vaak erg druk en kan het warm en/of regenachtig zijn. Omdat sommige berghutten een zeer beperkte capaciteit hebben, is het aan te raden om ruim op tijd te boeken. Overigens is kamperen niet toegestaan in de bergen en ten zeerste af te raden.

Berghuttentocht Hoge Tatra – 5 dagen

Berghuttentocht Slowaakse Hoge Tatra, vijfdaagse tocht met vier wandeldagen, overnachten in sfeervolle berghutten

Berghuttentocht Oversteek Hoge Tatra

Berghuttentocht Hoge Tatra, acht dagen wandelen met overnachtingen in sfeervolle berghutten en enkele luxe hotels

Berghuttentocht Hoge Tatra – 6 dagen

Berghuttentocht Slowaakse Hoge Tatra, vijf dagen wandelen, overnachten in sfeervolle berghutten en een keer luxe overnachting

Berghuttentocht Hoge Tatra – 4 dagen

Berghuttentocht Slowaakse Hoge Tatra, drie dagen wandelen, overnachten in sfeervolle berghutten en een keer luxe overnachting