Panoramafoto Ertsgebergte

Berghuttentocht Ertsgebergte

In het westen van Tsjechië vormt het Ertsgebergte een natuurlijke grens met Duitsland. Het Ertsgebergte wordt in het Tsjechisch Krušné Hory genoemd en heeft zijn naam te danken aan de rijkdom aan ertsen die hier vroeger gewonnen werden. Het Ertsgebergte is een glooiend gebergte met prachtige natuur. Het karakter van de bergketen is vergelijkbaar met dat van de Belgische Ardennen. Een ideale bestemming voor een actieve wandelvakantie. De berghuttentocht Ertsgebergte heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Programma van dag tot dag

Individueel arrangement, lichte tot middelzware driedaagse trektocht, totaal ca. 45 km. De trektocht leidt de wandelaar naar de hoogste top: Klínovec (1244 m). Met een beetje conditie kan iedereen deze wandeling maken. Onderweg zie je niet alleen prachtige natuur maar proef je ook de rijke historie van dit gebied. De tocht is mogelijk het hele jaar rond maar de beste tijd is van mei tot oktober, overnachtingen in sfeervolle ***/**berghotels. Bagagetransfers zijn mogelijk maar niet noodzakelijk.

de Blatenský waterloopDe Blatenský waterloop

Dag 1: Van Boží Dar naar Horní Blatná

De trektocht begint en eindigt in het grensstadje Boží Dar (Duits: Gottesgab) op een hoogte van 1028m. Vanuit Boží Dar volg je de markering van het leerpad van de Blatenský waterloop. Deze unieke kunstmatige waterloop werd in de eerste helft van de zestiende eeuw aangelegd als watertoevoer voor verderop gelegen ertsmijnen. Het kanaal is in totaal 12 km lang en tot 2 m breed. Als je het einde van het kanaal hebt bereikt, daal je af langs de oude, inmiddels ingezakte mijnen. In deze kloven blijft de sneeuw tot ver in de zomer liggen.

Je overnacht in de voormalige mijnbouwstad Horní Blatná, wier roem ooit zo groot was dat de stad het bijvoegsel "koninklijk" mocht gebruiken.

  • Overnachting: Horní Blatná.

de berg Plešivec (1028m) en Klínovec (1244m) De berg Plešivec (1028m) en Klínovec (1244m)

Dag 2: Van Horní Blatná via Plešivec naar Nové Mesto

Vandaag lopen we rechtstreeks naar het bergplaatsje Pernink en dan verder door een mooi veengebied naar Abertamy. Het gebied tussen Pernink, Abertamy en Horní Blatná stond in de zestiende eeuw bekend als de “Zilveren driehoek”. In deze periode leefden veruit de meeste inwoners van deze plaatsen van de mijnbouw van vooral zilver en tin. Na de Dertigjarige Oorlog werd de mijnbouw langzamerhand gestopt en nam bosbouw toe. Tip: Proef eens de lokale specialiteit “Aberthamer” geitenkaas.

Na Abertamy (900 m) staat de klim naar het hoogtepunt van de dag te wachten: de berg Plešivec (1028 m). Eenmaal boven kun je het schitterende panorama van het Ertsgebergte vanuit de uitkijktoren bewonderen. In het restaurant Plešivec kun je even uitrusten en genieten van iets lekkers of verfrissends.

Vanuit de kam daal je langzaam af naar de plaats Nové Mesto bij Jáchymov, waar we vannacht slapen.

  • Overnachting: Nové Mesto.

uitzicht vanaf bergtop Klínovec in het Ertsgebergte Uitzicht vanaf Bergtop Klínovec

Dag 3: Nové Mesto – Klínovec – Boží Dar

We verlaten Nové Mesto richting het westen en komen bij het leerpad Jáchymovské peklo. Letterlijk vertaald betekent dit 'de hel van Jáchymov'. Zoals de naam al zegt maak je vandaag een uitstapje naar het donkere verleden van deze regio. Het pad herinnert aan de duizenden politieke gevangenen die hier gedwongen werden om in de uraniummijnen te werken. Het leerpad staat ook stil bij de ecologie en natuur van het Ertsgebergte.

Je komt weer uit bij Nové Mesto. Vanuit hier daal je verder af tot de kuuroord Jáchymov. In de statige kuurgebouwen worden patiënten behandeld met stofwisselingsstoringen en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Maar Jáchymov (Joachimsthal) is niet alleen door het helende thermale water beroemd geworden. In de middeleeuwen werd hier zilver gewonnen waarmee rond het jaar 1500 de eerste zilveren daalders geslagen werden.

Meer over de geschiedenis van de stad is te zien in het plaatselijke museum dat gehuisvest is in de voormalige munt.

Vanuit de stad is de zendmast op de berg Klínovec te zien. Deze top bereik je in 15 minuten met de stoeltjeslift. Lopen kan ook, het hoogteverschil is 428 m.

Vanaf Klínovec is het slechts een stukje afdalen en je bent terug in Boží Dar.

  • Overnachting: geen

Wel of geen bagagevervoer?

Bij de berghuttentocht Ertsgebergte is bagagevervoer mogelijk maar niet echt noodzakelijk.

De onderstaande prijzen hebben we echter opgesteld als richtlijn voor bagagevervoer.

De prijs van bagagevervoer is grofweg gebaseerd op het te rijden aantal kilometers en de hoeveelheid tijd die het sjouwen en inpakken met zich meebrengt. Een rekenvoorbeeld: Berghuttentocht Ertsgebergte, af te leggen kilometers (inclusief leeg te rijden) bedragen totaal 124 km.

  • 1 persoon x 124 euro
  • 2 personen x 62 euro = 124 euro
  • 3 personen x 42  euro = 124 euro
  • 4 personen x 31 euro = 124 euro
  • Bij meer dan 4 deelnemers gelden maatwerk prijzen.

Voordeel van bagagevervoer is dat u eventueel bij blessures gebruik kunt maken van de transfer. U hoeft dan dus op die dag niet te lopen.

U kunt tijdens het boeken aangeven of u een prijsvoorstel wilt ontvangen voor bagagevervoer. Wij maken dan een maatwerk berekening.

Leuke en goed verzorgde reis!

★★★★☆
4 5 1
Allereerst wil ik zeggen dat wij een zeer leuke en goed verzorgde reis via jullie hebben gehad. Wij hebben de Huttentocht in Ertsgebergte gedaan. Toch enige feedback van ons ter verbetering van jullie aanbod. De accommodaties waren prima (vooral Horni Blat het hotel net buiten het dorp. Wij begrepen dat dit niet jullie gebruikelijke stek is, maar het was uitstekend). De lunches die we mee kregen ook uitzonderlijk goed (vooral Horni Blat). Bewegwijzering was 1e dag erg lastig, na Ryzovna was er geen aanduiding en hadden wij per toeval het pad gevonden. Misschien iets duidelijker in beschrijving zetten "houdt vanaf hier het kanaaltje links van je". Aantal loopuren viel ook wel tegen. Wij hebben vooral de 2e dag een mooie, maar pittige wandeling gehad(dan hebben we nog niet eens de extra lus 's ochtends gedaan). Volgens ons was dit meer dan een 'makkelijke wandeling' met zeer veel stijging en afdalen (laatste klim naar berghotel was pittig! Daar gaat trouwens ook een kabelbaan :-)). De 3e dag was wel weer te doen, alhoewel wij ook de laatste lus afgesneden hebben. Misschien iets meer aangeven de ingeschatte duur van de wandeling. Wij waren in ieder geval iedere dag er goed zoet mee. Desondanks hebben we ons prima vermaakt en genoten van de schitterende natuur. Dat moet ook gezegd. Kortom voor ons zeker voor herhaling vatbaar!

Boek deze tour

Boek tour