Panorama uitzicht Hoge Tatra

Berghuttentocht Hoge Tatra - 5 dagen

Topografische kaart van de Hoge TatraDe Hoge Tatra - Vysoké Tatry- is volgens kenners de mooiste bergketen van het land. 10 van hen meer dan 2000 m hoogte, afgewisseld met stille dalen en meer dan 110 kristalheldere gletsjermeren, zijdeachtige glans van de watervallen - dat alles is de magische wereld van de Hoge Tatra Nationaal Park.

Dit wandelarrangement is afgestemd op de minder gevorderde - enigszins geoefende - wandelaars. Een deel volgen we de "Tatranská Magistrála", een uitgezette wandelroute langs de boomgrens. Gemiddeld zijn de dagetappes zo'n 6 uur wandelen. Het hoogste punt dat je kunt bereiken is de Rysy (2499m), dit is de hoogste top in het Poolse deel van de Hoge Tatra. Deze top kun je ook omzeilen. De overnachtingen zijn in berghutten en een keer in een goed hotel.

Het programma van dag tot dag

Self guided wandelvakantie met flexibele vertrekdata, 44 km in 5 dagen (waarvan 4 wandeldagen). De tocht is mogelijk van juni tot oktober, overnachtingen zijn in sfeervolle berghutten en een zeer comfortabele hotel. Deze wandeltocht is voor enigszins geoefende wandelaars goed te doen zonder gids. Het programma van dag tot dag staat hieronder beschreven.

Landschap Hoge TatraHet afwisselende Tatra landschap

Dag 1: aankomst Tatranská Kotlina - het Zelene bergmeer

Aankomst in Tatranská Kotlina - Vysoké Tatry (Hoge Tatra).

De aankomst is op basis van eigen vervoer. Ter plekke bespreek je met onze lokale partner de details van de tocht en maak je je klaar voor de komende dagen.

Als je per auto aankomt dan kun je deze hier parkeren.

Het startpunt van de wandeling is Tatranská Kotlina, in het oostelijke deel van de Hoge Tatra. Via de berghut Plesnivec wandel je naar het meer Veľké Biele pleso (1615m) en dan verder naar de Chata pri Zelenom plese (Hut bij het Groene Bergmeer) op 1554m hoogte. Hier zul je overnachten.

Door de vallei van het Groene Bergmeer (Zelené pleso Kežmarské) stroomt de Groene Bergbeek. Dit gebied is erg aantrekkelijk voor wandelaars, mountainbikers en voor rotsklimmers. In de winter wordt er veel geskied.

 • Totaal : 4 - 5 uur (keuze om de route in te korten of te verlengen)
 • Highlights: uitzicht op de oostelijke uitlopers van de Hoge Tatra,  Zelene bergmeer
 • Overnachting: Chata pri Zelenom plese (1554m)

Gems in de Hoge tatraDe gems is een veel voorkomend dier in de Tatra

Dag 2: volg de Tatranská Magistrála

Vandaag wandel je van het Groene Bergmeer langs de Tatranská Magistrala naar berghut Zamkovského. Vlak voor het bergmeer en observatorium Skalnate (1751m) komen we langs Velka Svistovka (2037m) aan de noordoostelijke kant van de Kezmarsky top. Hier kun je van een prachtige uitzicht op de berg Lomnicky
genieten.

De bergtop Velka Svistovka is makkelijk toegankelijk via de rood gemarkeerde route. Je vindt er o.a. een panoramisch bord met oriëntatie van de bergtoppen.

Vannacht overnacht je in de Zamkovského berghut.

 • Totaal : 5 uur
 • Highlights: Velka Svistovka, Skalnate bergmeer en observatorium
 • Overnachten: berghut Zamkovského chata (1475m)

Wandelpad in de Tatra eind oktober
Wandelen van Zbojnicka berghut naar het kristalheldere Popradské bergmeer (1475m).

Dag 3: naar het Popradské bergmeer

De route leidt je omhoog naar de Prielom bergrug (2288m) en dan verder naar de Polsky hreben (2200m). Van hier uit bereik je de hoofdberg van de Hoge Tatra, de Vychodna Vysoka op 2429m hoogte.

Je volgt weer de Tatranská magistrala route en komt langs het Batizovske bergmeer (1879m). Batizovské pleso is een meer aan de voet van de berg Batizovsky. Het meer heeft een oppervlak van 3,48 ha en een diepte van 12 m. Ongeveer 200m verder naar beneden vind je de Batizovské waterval. Je kunt genieten
van een prachtig uitzicht op de hoogste top van de Hoge Tratra, de Gerlach (Gerlachovský štít, 2655m) en andere omliggende bergtoppen.

Het doel vandaag is de berghut bij het Popradské bergmeer waar je twee nachten zullen slapen.

 • Totaal : 7 uur
 • High lights: Popradské en Batizovske bergmeer, prachtig zicht op de Gerlach
 • Overnachten: berghut Horský hotel Popradské pleso (1494m)

Een verbazingwekkend uitzicht over de Hoge Tatra
Prachtige vergezichten over de Tatra

Dag 4: rondwandeling Popradske bergmeer - Rysy

Aan het begin van de dag wandelen we richting de berghut Rysmi onder de berg Rysy gelegen op 2250m hoogte. Dit is de hoogst gelegen berghut in de Hoge Tatra. We zetten onze wandeling voort naar een van de hoogtepunten van deze tour -  de Rysy bergtop op 2499m hoogte aan de Poolse grens. Het is waarschijnlijk de meest bezochte top van het gebergte en vaak omgeven van mist. Desalniettemin kan je van adembenemende uitzichten genieten op het omliggende panorama. We dalen vervolgens weer af naar Popradske pleso.

 • Totaal : 7 uur
 • Highlights: Popradske bergmeer, hoogste berghut Chata pod Rysmi, Rysy bergtop
 • Overnachten: berghut Popradské Pleso (1494m)

Mistige bergtop Hoge TatraEen mysterieuze Tatra bergtop

Dag 5: einde Tatra trekking

Uitchecken. Einde van de berghuttentocht.

Na het ontbijt uitchecken bij berghut Popradské Pleso. Wij regelen het transport van de bagage van Tatranska Lomnica berghut Popradské Pleso. Met bagage bedoelen wij je kofferts etc die je niet nodig hebt tijdens de trektocht. In de bergen loop je met slechts je rugzak.
Na het ontbijt is het nog een uurtje lopen naar de tram/trein (TEŽ train, Tatranských elektrických železníc) die je naar Poprad brengt van waaruit je je eigen reis kunt vervolgen.

Voor degenen die met de auto naar Tatranská Lomnica zijn gekomen is een ticket terug naar Tatranská Lomnica met dezelfde TEŽ tramlijn.

 • Totaal : 1 uur
 • Overnachten: geen

Wat is de beste tijd om te gaan?

Wat is de beste tijd voor een wandeltocht in de Hoge Tatra in Slowakije? Het hangt een beetje van de gekozen routes af. De hoger gelegen paden gaan pas 15 juni open. Juli en augustus zijn soms warm, nat en het kan druk zijn. September tot half oktober is optimaal maar juli en augustus kan wat ons betreft ook prima.

Wel of geen bagagevervoer?

bagage transportBij dit wandelarrangement is bagagevervoer niet mogelijk en eigenlijk ook niet echt noodzakelijk. Je zware bagage en je auto laat je achter bij ons in depot (in Tatranská Lomnica of in Poprad) en je wandelt vervolgens met lichte bepakking gedurende drie dagen langs de beide accommodaties in het Nationaal park waar alles aanwezig is wat betreft eten en slapen. Je neemt dus alleen de echt noodzakelijk spullen mee zoals schone sokken, een mobiele telefoon, extra fles water etc.).

Wil je wandelen met bagagevervoer dan zijn er buiten het nationaal park wel maatwerk mogelijkheden. We maken graag een prijsvoorstel op maat voor diegene die echt wil wandelen zonder bagage in de Tatra.

Erg enthousiast!

★★★★★
5 5 1
Hallo! Ik moet eerlijk zeggen, ik ben erg enthousiast over deze reis en wandeltocht in de Hoge Tatra. Het was prettig dat er ruimte was om van de oorspronkelijke route iets af te wijken en dat de gids ook nog andere bergtoppen met mij beklom. Dat de "groep" alleen uit mij en de gids bestond, was in eerste instantie een beetje vreemd maar ik vond het niet vervelend. Integendeel - uiteindelijk vond ik het juist heel prettig. Ik heb erg gewaardeerd dat Adam zoveel rust uitstraalt. Ik geloof ik heb heel veel geluk gehad met Adam als gids! Het was echt een prachtige reis en ik ben al bezig om plannen voor volgend jaar te maken. Bedankt!

Boek deze tour

Boek tour