Panorama uitzicht Sněžka

Berghuttentocht Oversteek Reuzengebergte kort: Karpacz (PL) - Pec pod Sněžkou (CZ)

Bij wandel- en fietspakketten leveren wij standaard een gedetailleerde topografische kaart. De meeste kaarten hebben schaal 1:50.000 en zijn (deels) Engelstalig. De meeste kaarten kunnen ook los bij ons besteld worden.Een driedaagse trektocht langs berghutten in het Nationaal Park Reuzengebergte. Deze trektocht gaat door zowel het Poolse als het Tsjechische deel van het Reuzengebergte. Het vertrekpunt en tevens het eindpunt is Karpacz. Van daaruit loop je naar de toppen, veel over de Tsjechisch-Poolse grens. In de bergen overnacht je in een eenvoudige maar prachtig gelegen berghut. Hier zijn simpele faciliteiten. Verder overnacht je een keer in een meer luxe *** hotel in het gezellige bergresort Pec pod Sněžkou. Tijdens de tocht krijgen de deelnemers in principe vol pension maar er zijn ook mogelijkheden om à la carte te eten.

Het start/eindpunt van desgewenst in Pec pod Sněžkou (CZ) of in Karpacz (PL) zijn.

Programma van dag tot dag

Individuele trektocht, 20 km (variant met gebruik van lift) of 37 km (variant zonder gebruik van lift) in drie dagen, de tocht is mogelijk het hele jaar rond maar de beste tijd is van mei tot oktober. Hieronder staat het programma van dag tot dag beschreven met start en finish in Karpacz (PL). Deze tocht kan ook starten en finishen in Pec pod Sněžkou (CZ). Het inspanningsniveau is licht (variant met gebruik van lift) tot middelzwaar (variant zonder gebruik van de lift).

Vergezichten ReuzengebergteGeniet van de prachtige vergezichten

Dag 1: van Karpacz naar berghut Samotnia (1200m)

Karpacz ligt op een hoogte van zo rond de 700m. Van hieruit begint de trektocht: op naar de “Reuzen”. De eerste kilometers kunnen zwaar zijn, want je moet flink stijgen. Voor de minder getrainden bestaat er een beduidend lichter alternatief: neem vanuit Karpacz de lift naar Kopa, zo kun je 500m hoogteverschil in 15 minuten afleggen. Je loopt dan voor een deel een andere route.

Vanuit het in Polen gelegen bergresort Karpacz loop je naar berghut Samotnia. Je hebt de keuze om een hele lichte route te volgen, grotendeels per stoeltjeslift of een iets zwaardere route via de top van het Reuzengebergte, de Sněžka (1603m) ofwel Śnieżka (1602m).

Let op: een groot deel van de route kun je dus per stoeltjeslift afleggen. Het niveau van de route is dan licht. Als je de hele route wandelt is het een middelzware route. De lus naar de top kun je ook achterwege laten als de conditie het niet toelaat.

Als je de route te voet doet zie je in Polen twee prachtige bergmeertjes: Wielki Staw (Groot meer) en Mały Staw (Klein meer). Het zijn allebei kraakheldere meren waar bijna geen leven is, omdat het water te koud is. Bij helder weer spiegelen de luchten schitterend op het waterpeil. Naast het kleinere meer is de accommodatie voor de komende nacht: berghut Samotnia (1200m).

 • Klimmen: 57m tot maximaal 1061m
 • Dalen: 210m tot maximaal 673m
 • Afstand: 2,5 km tot maximaal 15 km
 • Overnachting: berghut Samotnia (1200m) in het Poolse deel van nationaal park Reuzengebergte

Groene ReuzengebergteGroene bergen en vergezichten, dat is het Reuzengebergte.

Dag 2: van Samotnia (1200m) naar Pec pod Sněžkou (769m)

De tweede dag loop je grotendeels in Tsjechië. In de ochtend moet je uit het dal klimmen naar de bergrug waar het "pad van de Tsjechisch - Poolse vriendschap" loopt en vanuit daar eigenlijk alleen maar afdalen door het dal van de Upa bergbeek om uiteindelijk in Pec pod Sněžkou terecht te komen. Onderweg zie je prachtige keteldalen en moerasgebiedjes.

Het pad van de Tsjechisch - Poolse vriendschap is uitgestippeld op de kam van het Reuzengebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Telkens wordt de grens tussen deze twee landen gepasseerd. Allebei de kanten van het Reuzengebergte bieden veel aantrekkelijks: de Poolse kant is steiler en ruwer terwijl de Tsjechische heuvels wat glooiender en groener zijn.

 • Klimmen: 321m
 • Dalen: 727m
 • Afstand: 9,9 km
 • Overnachting: diverse accommodaties in Pec pod Sněžkou

Begaanbare Reuzengebergte routeEen begaanbare Reuzengebergte route

Dag 3: met de lift naar de Sněžka en dan terug naar Karpacz

Eet goed van het ontbijt, want afhankelijk van of je kiest voor de lift of voor wandelen kan je een pittige klim te wachten staan.

Laatste dag ga je grotendeels met de lift naar de top van het Reuzengebergte: de Sněžka (1603m). Van daaruit ga je afdalen naar Karpacz. Als je wilt kun je vanuit Kopa de lift naar Karpacz terug nemen. Hiermee overbrug je het grootste deel van de afdaling.

Belangrijk: als de lift om technische redenen of vanwege bijvoorbeeld te harde wind niet gaat dan zul je te voet moeten. Je laat dan de top wellicht voor wat hij is en loopt de meest directe route van Pec pod Sněžkou via de kam naar Karpacz. Doorgaans kun je er van uitgaan dat de lift niet gaat als er windkracht 6 (bij windsnelheden van 30 mph, dus ongeveer 48 km/h wat dus windkracht 6 is).

Nu heb je de keuze om door te gaan naar de top van de Sněžka of vanaf de kam langzaam af te dalen naar Karpacz. Kies je voor de top dan moet je 450 meter extra hoogteverschil overbruggen. Met 1602 meter is de Sněžka de hoogste berg van Tsjechië. Het uitzicht aan de top is de klim meer dan waard! De trektocht is ten einde, het Reuzengebergte is verkend.

 • Klimmen: 111m (lichte variant) tot maximaal 720m (middelzware variant) 
 • Dalen: 703m tot maximaal 911m
 • Afstand: 7 tot maximaal 12 km
 • Overnachting: geen

Belangrijke informatie

Hier volgen wat tips en belangrijke informatie die wij in de loop van de afgelopen jaren vergaard hebben.

 • Tijdens het wandelarrangement heb je bij voorkeur Tsjechische kronen in cash bij je.Tijdens deze bergtocht trekt u door zowel Tsjechisch als Pools staatsgebied. Het is aangeraden om zowel Tsjechische kronen als ook Poolse zloty’s mee te nemen. Veel heeft u niet nodig, de bergtrektocht is op basis van vol pension, maar als u tussendoor ergens een kopje koffie wilt nemen of een liftkaartje aanschaffen, heeft u de plaatselijke munteenheid nodig. In veel berghutten worden wel Euro’s geaccepteerd. De Tsjechische en Poolse valuta’s kunt u voor de reis bij een Nederlandse bank wisselen of bijvoorbeeld bij aankomst in Karpacz bij een hotel of wisselkantoor.
 • Wij adviseren een overnachting voorafgaand aan de tocht in Karpacz mede met het oog op opslag van de bagage.
 • Alle routes zijn suggesties. De klant bepaalt zelf welke route hij loopt en of hij liften neemt. Het kaartmateriaal dat wij verstrekken en de beschikbaarheid van alternatieve routes maakt de routeplanning zeer flexibel. Zorg altijd dat je een topografische kaart van de omgeving bij je hebt en niet alleen een gps-ontvanger. De batterijen van een gps apparaat kunnen leeg raken. Bij wandel- en fietspakketten leveren wij standaard een gedetailleerde topografische kaart. De meeste kaarten hebben schaal 1:50.000 en zijn (deels) Engelstalig. De meeste kaarten kunnen ook los bij ons besteld worden.
 • Houd rekening met verschillende scenario's wat betreft het weer.
 • Goede schoenen zijn belangrijk.
 • Wij verstrekken een infoblad aan alle deelnemers over veiligheid in de bergen.

Resort Karpacz (PL)

Nationaal Park ReuzengebergteKarpacz is een charmant toeristisch stadje gelegen in de Karkonosze (Reuzengebergte) aan de voet van de berg Śnieżka (1602 meter). De top in Tsjechië is net 1m hoger: Sněžka (1603m).

Dankzij haar ligging aan de voet van de hoogste berg van de westelijke Sudeten – de Śnieżka (CZ: Sněžka), is Karpacz een van de beste uitvalsbases voor een bezoek aan het Karkonosze gebergte. Het hooggebergtekarakter van deze bergregio wordt gekenmerkt door keteldalen zoals de Kocioł Wielki en Mały Staw en zorgt voor schilderachtig mooie plekken en uitzichten. Karpacz en het Reuzengebergte wordt het hele jaar door bezocht. 's Winters is Karpacz een ideale plek voor wintersport terwijl het in de zomer een uitstekende plek is voor bergwandelingen.

Resort Pec pod Sněžkou (CZ)

Pec pod Sněžkou (Duits: Petzer, Nederlands (niet gebruikelijk): Pec onder de Sneeuwkop) is een stadje in de Tsjechische regio Hradec Králové. Pec ligt in het Reuzengebergte aan de voet van de berg Sněžka. Bereikbaar vanaf Liberec richting Vrchlabí en Trutnov. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog is het toerisme zich gaan ontwikkelen in deze streek. Dit is nu de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners van het stadje. In de winter als skigebied, in de zomer als wandelgebied en voor actieve sporten. Bron: Wikipedia

Lift naar Sněžka

Lift naar Sněžka (Lanová dráha Sněžka of Cableway to Sněžka)

De lift naar de top van het Reuzengebergte is een state of the art cabinelift.

De lift naar de top van het Reuzengebergte (CZ: Lanová dráha Sněžka off in Engels: Cableway to Sněžka) is een state of the art cabinelift die je in 15 minuten van Pec naar de top brengt. Voorwaarden:

 • Dagelijks van 8 a.m. tot 7 p.m. (1. 10. - 30. 4. tot 6 p.m.)
 • Operationeel tot windsnelheid 37 mph (windkracht 6)
 • Actuele lokale weersvooruitzichten bepalen of de kabelbaan gaat
 • Bij drukte is het niet mogelijke om bij het tussenstation te komen
 • Transport van buggy's en personen in rolstoel
 • Honden alleen met korf
 • Slee en ski transport
 • Mountainbikes niet toegestaan

Meer informatie: Lanová dráha Sněžka

Nieuwe tour

★★★★★
5 5 1
Wij hebben nog geen feed back mogen ontvangen op deze nieuwe tour. De eerste die feed back geeft zullen we belonen met een kortingsvoucher ter waarde van €20,-.

Boek deze tour

Boek tour