Berghuttentocht Reuzengebergte *kindvriendelijke variant

Deze trektocht is geschikt voor beginnende wandelaars en families met jonge kinderen die graag kennis willen maken met dit prachtige natuurgebied en willen wandelen in de bergen. Je wandelt door zowel het Poolse als het Tsjechische deel van het Reuzengebergte. Het vertrek- en eindpunt is Špindlerův Mlýn. Van daaruit loop je naar de toppen, een klein deel over de Tsjechisch-Poolse grens.

In de bergen overnacht je in eenvoudige maar sfeervolle berghutten met simpele faciliteiten. Tijdens de tocht krijgen de deelnemers vol pension. Zo hoef je je nergens zorgen over te maken.

Programma van dag tot dag

Individuele trektocht, ca. 15 km wandelen in drie dagen (7 km + 6 km + 2 km), de tocht is mogelijk van mei tot oktober, inclusief 4 overnachtingen in sfeervolle berghutten tijdens de tocht en goede hotels vooraf en achteraf. Het aantal te lopen kilometers is door aanpassingen aan de route relatief eenvoudig te vergroten of te verkleinen. Tijdens de wandeltocht slaap je in verschillende hotels/pensions aan de route. De eerste en de laatste nacht in Špindlerův Mlýn slaap je in hetzelfde hotel, daar kan je auto ook blijven staan.

Kinderen in het Reuzengebergte Pad gemaakt van houten vlonders over moeras, de Sněžka (1602m) op de achtergrond.

Dag 1: Aankomst in Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn is één van de mooiste plaatsen van het Reuzengebergte. Na aankomst kun je een korte wandeling maken door het dorp, langs de mooie huizen en hotels. Je kunt de sfeer van het bergdorp inademen en nog even relaxen. Wellicht kom je zelfs de naamgever van het gebergte tegen: de reus Krakonos (vooral leuk voor kinderen!).

In de avond kan je je kinderen het sprookje van Krakonos vertellen zodat zij vol verwachting en spanning naar de wandeling uitkijken, want morgen gaan jullie de bergen in.

  • Afstand: 0 km
  • Overnachting: Špindlerův Mlýn

Zicht op de berghut Labská bouda, boven de boomgrens.Zicht op de berghut Labská bouda, boven de boomgrens.

Dag 2: van Špindlerův Mlýn naar berghut Labská Bouda

Vandaag begint de trektocht: op naar de “Reuzen.” Wij adviseren niet te laat te vertrekken uit Špindlerův Mlýn. Voor de eerste kilometers raden wij aan de lift naar Medvědín te nemen. De lift is vooral met kinderen leuk om te doen. Een van de hoogtepunten van deze route zijn de prachtige vergezichten zoals het Ambrozova vyhlídka uitzichtpunt met een prachtig panorama over de dalen van Labske jámy en Labský dul.

Na enige tijd kom je bij de accommodatie waar je deze nacht slaapt - Labská Bouda. Hier kan je als je dat wilt even opfrissen en wat bagage achterlaten. Gesterkt ga je nog even verder in noordwestelijke richting naar de bron van de Elbe, ‘Pramen Labe.’ Na dit hoogtepunt loop je weer rustig terug naar de accommodatie waar je de eerste indrukken kan laten bezinken op het terrasje van Labská bouda.

  • Afstand: 7 km
  • Overnachting: Labská bouda

Typisch berglandschap in de buurt van Špindlerův Mlýn Typisch berglandschap in de buurt van Špindlerův Mlýn

Dag 3: van Labská Bouda naar berghut Moravska Bouda

De tweede dag loop je een deel op de Tsjechisch - Poolse grens het pad van de Tsjechisch - Poolse vriendschap. Dit is echt een van de hoogtepunten van deze tour!

Het pad van de Tsjechisch - Poolse vriendschap is uitgestippeld op de kam van het Reuzengebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Telkens wordt de grens tussen deze twee landen gepasseerd. Allebei de kanten van het Reuzengebergte bieden veel aantrekkelijks: De Poolse kant is steiler en ruwer terwijl de Tsjechische heuvels wat glooiender en groener zijn.

In de ochtend loop je eerst over het open grasland Labská louka. Vervolgens klim je naar boven tot op de bergrug waar je met prachtige uitzichten voor de moeite beloond wordt. Polen laat zijn diepe dalen zien en aan de Tsjechische kant zie je vele horizonten. Je vervolgt de wandeling in oostelijke richting naar Nad Petrovkou. In de verte zie je al de bergtoppen Śląskie Kamienie ("Silesian Rocks", 1417m) en Dívčí kameny ("Maiden Rocks", 1413m) met aparte rotsformaties tot wel 8m hoog.

Aan het einde van deze dagtocht daal je af tot je bij Moravská Bouda bent.

  • Afstand: 6 km
  • Overnachting: Moravská Bouda

ReuzengebergteAltijd wat te zien in het Reuzengebergte

Dag 4: van Moravská Bouda terug naar Špindlerův Mlýn

Vandaag heb je weer de keuze uit twee verschillende routes afhankelijk van hoe ver jullie willen lopen:

Optie 1 (ons advies): Je klimt weer een stuk naar de kam en vervolgt het pad van de Pools-Tsjechische vriendschap tot de hut Špindlerova Bouda (ongeveer 2 km). Vanuit hier gaan regelmatig bussen terug naar Špindlerův Mlýn. Je kan bij Špindlerova Bouda nog even genieten van het prachtig uitzicht en het gezin belonen voor de inspanningen met bijvoorbeeld een ijsje. Daarna reis je met het openbaar vervoer terug naar Špindlerův Mlýn.

Optie 2: Je daalt vanuit Moravská Bouda helemaal af terug naar Špindlerův Mlýn (ongeveer 5-6 km). Je volgt de hele dag de gele route, steeds bergaf. Maar let op: ook een hele dag bergaf lopen is niet te onderschatten. Je moet nog steeds goed opletten waar je je voeten zet en niet beginnen te hollen.

Terug in Špindlerův Mlýn, de trektocht is ten einde, het Reuzengebergte is verkend!

  • Afstand: 2 - 6 km
  • Overnachting: Špindlerův Mlýn

Het eerste stuk is mogelijk met de lift, daar is een speeltuin

Het eerste stuk is mogelijk met de lift, daar is een speeltuin.

Dag 5: Vertrek uit Špindlerův Mlýn

Nadat je weer helemaal bijgekomen bent van alle indrukken vertrek je vandaag uit dit prachtige gebied. Het is leuk om als afscheid van het Reuzengebergte met de kinderen naar de zomerroddelbaan te gaan en ze zo voor de inspanning te belonen. Daarna? Op naar de volgende bestemming!

  • Afstand: 0 km
  • Overnachting: geen

Indicatie van de zwaarte

Het eerste stuk is mogelijk met de lift.
Het eerste stuk is mogelijk met de lift

Een indicatie van de zwaarte: het Reuzengebergte is een prachtig gebied met routes voor elk niveau en leeftijd. De te lopen route is minder zwaar dan de gewone 3-daagse berghuttentocht door een verkorte route. Deze tocht is geschikt voor kinderen die de avondvierdaagse kunnen lopen. Desgewenst kan de route ook ter plekke verlengd worden door een extra lus te lopen op een of meerdere dagen.

Tip

Tip: verleng deze tour met een uitstapje naar de beroemde Adršpach rotsensteden.

 Heeft u interesse om samen met een ander gezin deze tocht te beleven? Neem dan contact met ons op en/of geef dit in het boekingsformulier in de laatste stap onder "speciale verzoeken" aan, onder vernoeming van eventueel alternatieve reisdata en een korte omschrijving van uw gezin. Wij proberen dan een match te maken met een (of meerdere) andere gezinnen in dezelfde periode.

Mooie tocht

★★★★★
5 5 1
De tocht was heel mooi en goed te doen voor onze kinderen (8-11-12 jaar). De berghutten waren stuk voor stuk schitterend gelegen, vaak was er ook een speeltuintje voor de kinderen. De ontvangst overal was heel goed,ook het eten en de lunchpakketten die we kregen waren prima in orde, de ene dag al wat meer of minder dan de andere dag.

Boek deze tour

Boek tour