Panoramafoto Trosky

Burchtentocht Boheems Paradijs

Drie dagen wandelen door het prachtige beschermde landschapspark Boheems Paradijs (Tsjechisch: Český ráj) langs historische burchten en kastelen. Je ziet onderweg een afwisselend eeuwenoud cultuurlandschap.Een deel van de route doe je per nostalgische trein, een belevenis op zich!

Programma van dag tot dag

Individuele trektocht, 45 km in drie dagen. Overnachtingen in **/*** accommodaties waarvan een overnachting in kasteelhotel Hrubá Skála! Beste tijd om te wandelen van april tot oktober. De rest van het jaar is ook prima te doen met wat extra voorbereiding.

burcht Kost
Burchtentocht Burcht Kost

Dag 1: Kasteel Mnichovo Hradište – burchtruïne Valecov – burcht Kost

De wandeltocht begint in de stad Mnichovo Hradište. Daar bevindt zich een schitterend renaissancekasteel met wit en rood pleisterwerk. Te bewonderen zijn collecties van schilderijen, porselein en keramiek, een oude bibliotheek die ooit beheerd werd door Giacomo Casanova, het kasteelpark met de kerk van Sint Anna waar zich de graftombe bevindt van de beroemde Tsjechische veldheer Hertog van Wallenstein.

Burchten- en kastelentocht door het Boheems ParadijsDe rode route volgend kom je na vijf kilometer bij de ruïne van de burcht Valecov. Tijdens de dertigjarige oorlog in de 17de eeuw is de burcht geplunderd. De overgebleven resten van de muren werden vroeger overdekt met een houten dak. In het hoogseizoen kun je in Valecov aan een rondleiding deelnemen.

De volgende burcht aan de route is Kost. Een goed bewaarde middeleeuwse burcht, die ontelbare keren uitgebrand en verbouwd werd – vandaar het gotische uiterlijk. Binnen is de zogenoemde "zwarte keuken" te zien en een historische verzameling van wapens. In het hoogseizoen zijn er optredens van een vrolijk middeleeuws theatergezelschap en prachtige riddertoernooien. Zo valt er voor de hele familie iets te beleven.

TIP: als je nog energie over hebt: wandeling door het romantische beekdal Plakanek.

Vanaf je overnachtingsplek heb je uitzicht naar deze burcht. Bij onvoldoende capaciteit wordt uitgeweken naar een alternatieve accommodatie.

  • Overnachting: Hotel Pošta, Sobotka.

burchtentocht Hrubá Skála Uitzicht over Hrubá Skála

Dag 2: Burcht Trosky – kasteel Hrubá Skála

Gelijk aan het begin van de dag zie je de bekendste dominante van het Boheems Paradijs: burcht Trosky. De route leidt je tot deze burchtruïne, die beschermd wordt als nationaal cultuur monument.

De burcht is gebouwd op twee vulkanische toppen en bestaat uit twee torens, die het hele gebied domineren. De laagste en tevens de dikste heet Baba (Oude vrouw) en de hoogste en de dunste heet Panna (Maagd). De torens bieden geweldige vergezichten op een van de mooiste gebieden van Tsjechië!

Van Trosky daal je af naar de vijver Vidlák. Door de bossen kom je bij het kasteel Hrubá Skála, in zijn omgeving zijn vele zandsteenrotsen die zo typerend zijn voor dit gebied. Het kasteel Hrubá Skála is gebouwd op rotsplateaus en in tegenstelling tot vroeger hoef je nu niet meer over een valbrug te lopen om het binnenhof te bereiken. Je kunt de kasteeltoren beklimmen ter afsluiting van deze dag en met een beetje geluk van een mooie zonsondergang genieten binnen deze romantische setting.

Je overnacht in dit kasteel. Bij onvoldoende capaciteit wordt uitgeweken naar Hotel Štekl.

  • Overnachting: kasteel Hrubá Skála of Hotel Štekl.

Kasteel Hrubý Rohozec in het Boheems ParadijsBurcht Hrubý Rohozec

Dag 3: Burcht Valdštejn en kasteel Hrubý Rohozec

Je wandelt vanaf Hrubá Skála naar de burcht Valdštejn langs ontelbare rotspunten en rotsgroepen en uitkijkplateaus, zogenaamde rotsensteden.

Alle rotsen hebben ook eigen namen: de Avondtoren, de Kattenkop, de Dirigent en ga zo maar door. En met een beetje fantasie kom je er ook achter waarom. Naar de poort van de gotische burcht Valdštejn leidt een imposante stenen brug met daarop barokke beelden van enkele Tsjechische beschermheiligen. Deze burcht met zijn kapel was een druk bezochte pelgrimsplaats. Later is de barokke burcht in romantische stijl opgeknapt. Wandelend door de bossen kom je naar de stad Turnov. Een stadje dat bekend staat als sprookjesstad en waar traditioneel juwelen met gesleepte stenen (granaten) worden geproduceerd. Die zijn ook in het plaatselijke museum te bekijken.

Je loopt dwars door de stad naar het kasteel Hrubý Rohozec, waar onder andere de woon- en kledingtrends vanaf de renaissance tentoongesteld worden. Het kasteelpark nodigt uit om te rusten in de schaduw van eeuwenoude beuken.

Je loopt naar het station in Turnov waar je auto geparkeerd staat en/of waar je de trein neemt om je reis naar elders te vervolgen.

  • Overnachting: geen.

Wel of geen bagagevervoer?

Bij de burchtentocht is bagagevervoer mogelijk maar niet echt noodzakelijk. De prijs van bagagevervoer is grofweg gebaseerd op het te rijden aantal kilometers en de hoeveelheid tijd die het sjouwen en inpakken met zich meebrengt. Een rekenvoorbeeld: af te leggen kilometers (inclusief leeg te rijden) bedragen totaal 90 km. De onderstaande prijzen hebben we opgesteld als richtlijn voor bagagevervoer.

  • 1 persoon x 90 euro
  • 2 personen x 45 euro = 90 euro
  • 3 personen x 30  euro = 90 euro
  • 4 personen x 22,50 euro = 90 euro
  • Bij meer dan 4 deelnemers gelden maatwerk prijzen.

Voordeel van bagagevervoer is dat u eventueel bij blessures gebruik kunt maken van de transfer. U hoeft dan dus op die dag niet te lopen. U kunt tijdens het boeken aangeven of u een prijsvoorstel wilt ontvangen voor bagagevervoer. Wij maken dan een maatwerk berekening.

Voor herhaling vatbaar

★★★★☆
4 5 1
"Mooie wandelreis! De moeite waard! Hotels waren erg wisselend van luxe, maar prima. Goede prijs/kwaliteitverhouding. Zelfs de hotelkamer in het kasteel, met douche en toilet op de gang, was schoon en netjes. We voelden ons net op schoolkamp daar! Hartstikke leuk! Over het eten hadden we ook niet te klagen! Wat misschien voor volgende klanten wel goed is om te weten: Je krijgt soms een voucher voor het diner van 200 kronen per persoon en dan moet je a la carte eten. Daar kun je over het algemeen niet volledig warm van eten (voor/hoofd en nagerecht). Ik weet dat dat in Tsjechië vaker gebeurd. ebben we eerder meegemaakt. Mensen moeten dit eigenlijk wel van te voren weten, want in de meeste landen is vol of half pension met een volledig diner. Wel wat de pot schaft. En je hoeft er niets aan bij te betalen. Lunches die je mee kreeg waren zeer goed en voldoende met brood, beleg, fruit, drinken en nog iets te snoepen! Al met al is deze reis een aanrader en zeker voor herhaling vatbaar in weer een ander deel van Tsjechië!"

Boek deze tour

Boek tour