Panorama oversteek reuzengebergte

De Oversteek van het Reuzengebergte

Nationaal Park ReuzengebergteDe Oversteek van het Reuzengebergte is een zevendaagse trektocht met 6 wandeldagen, door zowel het Poolse als het Tsjechische deel van het Reuzengebergte. Je loopt 10 à 15 km per dag, dat staat gelijk aan 4 à 5 uur wandelen per dag. Het vertrekpunt en tevens het eindpunt is Špindlerův Mlýn. Vanuit dit bergplaatsje loop je naar de toppen en weer door de dalen langs de mooiste plekken van het Reuzengebergte. In de bergen overnacht je in eenvoudige berghutten op basis van vol pension. De oversteek van het Reuzengebergte kun je van mei tot oktober maken.

Programma van dag tot dag

Individuele trektocht voor jong en oud, totaal 70 km. Tijdens dit zevendaagse arrangement met zes wandeldagen trek je van berghut naar berghut. Je draagt zelf lichte bagage (persoonlijke spullen, regenkleding) mee, veel bagage heb je niet nodig, in de sfeervolle berghutten is alles aanwezig. Bovendien beschik je midden in de week 1 nacht over je complete bagage. Er is ook een luxe variant van deze tocht mogelijk! In het boekingsformulier kunt u voor de luxe upgrade kiezen.

Volksarchitectuur in Špindlerův MlýnVolksarchitectuur in Špindlerův Mlýn

Dag 1: aankomst Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn ligt op een hoogte van zo rond de 700m. Het is één van de mooiste stadjes van het Reuzengebergte. Na je aankomst kun je een korte wandeling maken door het stadje, langs de mooie huizen en de vele hotels. Je kunt de sfeer van het bergdorp inademen en nog even relaxen, want morgen ga je de bergen in.

 • Overnachting: Špindlerův Mlýn
 • Afstand: 0 km

Biertje Reuzengebergte Lekker biertje drinken in het Reuzengebergte

Dag 2: van Špindlerův Mlýn naar Dvoračky (1140m)

Vandaag begint de trektocht: op naar de “Reuzen”. De eerste kilometers zullen wel zwaar zijn, want je moet flink stijgen: je moet een hoogteverschil van 700 meter overbruggen.*

*Mogelijk alternatief: neem vanuit Špindlerův Mlýn de lift naar Medvedin, zo kun je 500m hoogteverschil in 15 minuten afleggen. Je loopt dan voor een deel een andere route.

Eenmaal op de kam word je al snel beloond voor het klimmen: de bergen bieden je een prachtig vergezicht over het dal van de Elbe. Als je bij de berghut Vrbatova Bouda bent, een legendarische hut van skiërs uit begin van de 20ste eeuw, zie je aan je rechterhand de berg Kotel en grote stenen Harrachovy Kameny.

Langs de berg Kotel daal je nog een stukje af tot je bij je eerste overnachtingsplaats aankomt.

 • Klimmen: 777m
 • Dalen: 356m
 • Overnachting: berghut Dvoračky (1140m)

Luční Bouda berghut met de Sněžka op de achtergrond Luční Bouda berghut met de Sněžka op de achtergrond

Dag 3: van Dvoračky (1140m) naar Szrenica (1362m)

's Ochtends geniet je nog van het uitzicht op de plaats Rokytnice, maar al gauw verandert het perspectief en kijk je neer op de wintersportplaats Harrachov. Hier vinden vaak kampioenschappen schansspringen plaats. Ook vind je hier een historische glasfabriek, een mini bierbrouwerij en de watervallen van het bergriviertje Mumlava, die je niet mag missen! Na het bezichtigen van de watervallen loop je door naar de kam. Voordat je de overnachtingsplaats van vanavond bereikt, passeer je de bijzonder ogende steenformaties Tvaroznik en Trzi Swinki (Drie biggen)

 • Klimmen: 723m
 • Dalen: 536m
 • Overnachting: berghut Szrenica (1362m) in het Poolse deel van het Reuzengebergte

Bij de grens tussen Polen en Tsjechië staan nog steeds markeringenBij de grens tussen Polen en Tsjechië staan nog steeds markeringen

Dag 4: de bron van de Elbe (1386m)

Je loopt bijna de hele dag op de Tsjechisch - Poolse grens, over het zogenaamde Pad van de Tsjechisch - Poolse Vriendschap. Dit pad volgt de grens tussen beide landen op de kam van het Reuzengebergte. Telkens wordt de grens tussen deze twee landen gepasseerd.

Allebei de kanten van het Nationaal Park Reuzengebergte bieden veel aantrekkelijks. De Poolse kant is steiler en ruwer, terwijl de Tsjechische heuvels wat glooiender en groener zijn. Je blijft de bergrug volgen op ongeveer dezelfde hoogte. Naast prachtige vergezichten zie je vandaag ook de bron van de rivier Labe (Elbe). Deze Europese rivier ontspringt hier op de bergvlakte in het Reuzengebergte, en mondt ruim 1.000 km verderop bij Hamburg in de Noordzee uit. Als je in de berghut van vandaag aankomt, staat je bagage al hier. Je kunt je rugzak dus opnieuw inpakken.

 • Klimmen: 611m
 • Dalen: 715m
 • Overnachting: Moravská Bouda (1220m)

Zicht op de SněžkaZicht op de Sněžka

Dag 5: de Sněžka over (1602m)

Vanaf Moravská Bouda neem je voor 0,8 km de groene route naar de kruising Pod Petrovkou II. Vanaf hier volg je de rode route over de kam totdat je een splitsing met de blauwe route tegenkomt. Je kunt hier deze blauwe route nemen richting Samotnia en naar deze berghut afdalen (10 km), of je kiest voor nog meer uitdaging: de berg Sněžka op en weer af. In dat geval blijf je de rode route volgen tot aan de top van Sněžka. Let op: het laatste stuk vanaf Bývalá Obří Bouda is een zeer pittige klim van 1,5 km (enkel). Terug neem je de rode route naar de andere kant van de berg, onder de top neem je de blauwe route linksaf naar de kruising bij Bývalá Obří Bouda. Je draait als het ware om de berg heen en volgt de blauwe route tot berghut Samotnia. Totaal inclusief beklimming Sněžka: 16 km.

 • Klimmen: 341m
 • Dalen: 377m
 • Overnachting: Samotnia (1200m)  in het Poolse deel van het Reuzengebergte

Een wandelpad in Nationaal Park ReuzengebergteEen wandelpad in Nationaal Park Reuzengebergte

Dag 6: Naar Luční Bouda (1410m), via kerkje Wang in Karpacz

In het Poolse Reuzengebergte ligt de unieke houten kerk Wang, die je vandaag kunt bezichtigen. In deze Evangelisch-Lutherse kerk worden regelmatig diensten gehouden. Vanaf je overnachtingsplek daal je langs de kerk Wang door de bossen af naar de Poolse toeristische bergplaats Karpacz. Later wordt het weer klimmen naar boven, maar er is een alternatief: de lift (Wyciągkrzesełkowy Na Kopę).

Vandaag breng je veel tijd door in de groene naaldbossen, pas aan het einde van de route kom je weer op de kale kam en opent het gebergte zich voor je. Ook de berghut van vannacht staat op een grote vlakte, en dat betekent dat je kunt genieten van een prachtig uitzicht.

 • Klimmen: 915m
 • Dalen: 936m
 • Overnachting: Luční Bouda (1410m)

Op weg naar de top van het Reuzengebergte

Op weg naar de top van het Reuzengebergte

Dag 7: Terug naar Špindlerův Mlýn

Je neemt vandaag afscheid van de weidse uitzichten en loopt het grootste deel van de route langs de bergbeek Bílé Labe (Witte Elbe) en zijn watervalletjes. De toeristische route van dit voormalige ijsdal behoort tot de meest romantische en oudste toeristische routes in het Reuzengebergte, geopend in 1891.

De stilte die je van de bergtoppen gewend was verandert vandaag in gezellig geruis van het water. Enkele kilometers voor Špindlerův Mlýn mondt het bergriviertje uit in de Elbe (Labe) en langs de Elbe daal je helemaal af naar Špindlerův Mlýn.

De trektocht is ten einde, het Reuzengebergte is overgestoken!

 • Klimmen: 24m
 • Dalen: 721m
 • Overnachting: eventueel bij te boeken in Špindlerův Mlýn

Belangrijke informatie

In Tsjechië betaal je met de Tsjechische kroon.

In Tsjechië betaal je met de Tsjechische kroon.

Hier volgen wat tips en belangrijke informatie die wij in de loop van de afgelopen jaren vergaard hebben.

 • Tijdens deze bergtocht trekt u door zowel Tsjechisch als Pools staatsgebied. Het is aangeraden om zowel Tsjechische kronen als ook Poolse zloty’s mee te nemen. Veel heeft u niet nodig, de bergtrektocht is op basis van vol pension, maar als u tussendoor ergens een kopje koffie wilt nemen, zonnebrand crème kopen of een liftkaartje aanschaffen, heeft u de plaatselijke munteenheid nodig. In veel berghutten worden wel euro’s geaccepteerd. De Tsjechische en Poolse valuta’s kunt u voor de reis bij een Nederlandse bank wisselen of bijvoorbeeld bij aankomst in Špindlerův Mlýn bij een wisselkantoor.
 • Wij adviseren een overnachting voorafgaand aan de tocht in Špindlerův Mlýn mede met het oog op opslag van de bagage.
 • Alle routes zijn suggesties. De klant bepaalt zelf welke route hij loopt en of hij liften neemt. Het kaartmateriaal dat wij verstrekken en de beschikbaarheid van alternatieve routes maakt de routeplanning zeer flexibel.

Onontdekt, prachtig!

★★★★★
5 5 1
"We werden hartelijk ontvangen door de receptioniste van het Eden hotel in Spindeleruv Mlyn. Een mooi begin van onze tocht! De berghuttentocht was erg gevarieerd, goed aangegeven en met genoeg cateringmogelijkheden (ook erg plezierig bij een regenbui overdag). De accomodaties waren erg wisselend, ook wat het eten betreft: van zeer eenvoudig (Polen) tot goed, m.n. Dvoracky en Lucni Bouda. Een evt verlengingstrip naar Adrspach en Teplice bevelen wij van harte aan: erg bijzonder!"

Boek deze tour

Boek tour