Panoramafoto Berghuttentocht Reuzengebergte

Sneeuwtrektocht in het Reuzengebergte

Nationaal Park ReuzengebergteEen driedaagse trektocht langs berghutten in het Nationaal Park Reuzengebergte. Deze trektocht gaat door zowel het Poolse als het Tsjechische deel van het Reuzengebergte. Het vertrekpunt en tevens het eindpunt is Špindlerův Mlýn. Een driedaagse individuele trektocht door grootste gebergte van Tsjechië waar van november tot ver in mei een dik pak sneeuw ligt van soms meer dan 1 meter. Tijdens de berghuttentocht loop je door de sneeuw grotendeels over geprepareerde langlaufroutes. Voor de liefhebber: je kunt de hoogste top van Tsjechië beklimmen: Sněžka 1602m. De overnachtingen zijn in eenvoudige tot luxe en sfeervolle berghutten Tijdens de tocht krijgen de deelnemers in principe vol pension maar er zijn ook mogelijkheden om à la carte te eten.

Programma van dag tot dag

Individuele trektocht, 40 km in drie dagen, de tocht is mogelijk van november tot mei maar de beste tijd is april en mei vanwege de daglengte, overnachtingen in sfeervolle berghutten. Luxe overnachtingen mogelijk. Hieronder staat het programma van dag tot dag beschreven.

Dag 1: van Špindlerův mlýn naar Luční Bouda (1410m)

Routes zijn gemarkeerd met houten palenŠpindlerův Mlýn ligt op een hoogte van zo rond de 700m. Van hieruit begint de trektocht: op naar de “sneeuw”. De eerste kilometers zullen wel zwaar zijn, want je moet flink steil stijgen.

Mogelijk alternatief: neem vanuit Špindlerův Mlýn de lift naar Svaty Petr, zo kun je 500m hoogteverschil in 15 minuten afleggen. Je loopt dan voor een deel een andere route.

Vanuit Špindlerův Mlýn volg je een deel de Krkonošská lyžařská magistrála, een 71 km lange doorgaande cross country ski route. Je verlaat deze route na circa 10km en wandelt richting de kam. Nu is het nog even doorstappen over een hoogvlakte naar de plek waar je de eerste nacht zult overnachten: Luční Bouda (1410m).

  • Klimmen: 920m
  • Dalen: 225m
  • Overnachting: Luční Bouda (1410m)

Powered by Wikiloc

Dag 2: over de kam via de top Sněžka (1602m) naar berghut Samotnia (1200m)

Op weg naar berghut SzrenicaDe tweede dag loop je bijna de hele dag op Pools grondgebied. Je kruist het pad van de Pools-Tsjechische vriendschap. Daarna ben je in Polen! Je kunt nu beslissen of je de top, de Sněžka (1602m), gaat bedwingen of dat je "linea recta" naar je tweede overnachtingsplek gaat lopen. Het zal grotendeels afhangen van de actuele weersomstandigheden en natuurlijk de sneeuwconditie. Kies je voor de top dan moet je 450 meter extra hoogteverschil overbruggen. Met 1602 meter is de Sněžka de hoogste berg van Tsjechië. Het uitzicht aan de top is de klim meer dan waard!

Polen laat zijn diepe dalen zien en als je geluk hebt en het is helder weer kun je genieten van prachtige vergezichten. Bijna op het einde van de dagtocht kijk je in een keer neer naar een bevroren bergmeertje: Mały Staw (Klein meer). Naast het kleinere meer is de accommodatie voor de komende nacht:
Schronisko Samotnia
.

Het pad van de Tsjechisch - Poolse vriendschap is uitgestippeld op de kam van het Reuzengebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Telkens wordt de grens tussen deze twee landen gepasseerd. Allebei de kanten van het Reuzengebergte bieden veel aantrekkelijks: de Poolse kant is steiler en ruwer terwijl de Tsjechische heuvels wat glooiender en groener zijn.

Dag 3: terug naar het dal (800m)

Wandelen door de sneeuw over de kammen van het ReuzengebergteEet goed van het ontbijt, want er staat je een pittige klim te wachten. Uit het dal waar berghut Samotnia zo mooi ligt klim je naar de kam. Vanaf de kam daal je langzaam af naar Špindlerův Mlýn. Ook hier weer twee mogelijkheden: te voet langs de geprepareerde langlaufroute tot aan hotel Špindlerova bouda en daar per openbaar vervoer of taxi terug naar Špindlerův Mlýn. Of als je energie over het de afdaling naar Špindlerův Mlýn nemen door de bospaden die zo'n beetje parallel lopen met de haarspeldweg vanuit hotel Špindlerova bouda naar  Špindlerův Mlýn. Het is prachtige route waarbij je erg veel moet afdalen en is daarom niet te onderschatten!

De trektocht is ten einde, het Reuzengebergte is verkend.

Belangrijke informatie

Tsjechische kronenHier volgen wat tips en belangrijke informatie die wij in de loop van de afgelopen jaren vergaard hebben.

  • Tijdens deze bergtocht trekt u door zowel Tsjechisch als Pools staatsgebied. Het is aangeraden om zowel Tsjechische kronen als ook Poolse zloty’s mee te nemen. Veel heeft u niet nodig, de bergtrektocht is op basis van vol pension, maar als u tussendoor ergens een kopje koffie wilt nemen of een liftkaartje aanschaffen, heeft u de plaatselijke munteenheid nodig. In veel berghutten worden wel Euro’s geaccepteerd. De Tsjechische en Poolse valuta’s kunt u voor de reis bij een Nederlandse bank wisselen of bijvoorbeeld bij aankomst in Špindlerův Mlýn bij een hotel of wisselkantoor.

  • Wij adviseren een overnachting voorafgaand aan de tocht in Špindlerův Mlýn mede met het oog op opslag van de bagage.
  • KRKONOŠEAlle routes zijn suggesties. De klant bepaalt zelf welke route hij loopt en of hij liften neemt. Het kaartmateriaal dat wij verstrekken en de beschikbaarheid van alternatieve routes maakt de routeplanning zeer flexibel. Zorg altijd dat je een topografische kaart van de omgeving bij je hebt en niet alleen een gps-ontvanger. De batterijen van een gps apparaat kunnen leeg raken.
  • Houd rekening met verschillende scenario's wat betreft het weer.
  • Goede schoenen zijn belangrijk.
  • Wij verstrekken een infoblad aan alle deelnemers over veiligheid in de bergen.
  • Neem een goed boek mee, want vermaak in de vorm van tv op de kamer is bij de standaard tocht niet aanwezig. Voor de liefhebber is er een luxe variant van de berghuttentocht waarbij je van alle gemakken voorzien bent.

mooie wandeling

★★★☆☆
3 5 1
Mooie wandeling via twee "berghutten". Tweede dag volgens omschrijving zonder veel klimmen en dalen, dit klopt echter niet omdat er veel hoogte verschil te overbruggen was. Tweede dag ook extra zwaar, omdat er veel over keien (die niet altijd even recht liggen) gelopen moet worden. Goed om dit te vermelden bij de informatie over deze 3 daagse berghuttentocht. We hebben erg genoten van de wandeling, de natuur en de vriendelijke mensen in de "hutten" .

Boek deze tour

Boek tour