Groene route Boheems Saksisch Zwitserland

Wandelen door Boheems Zwitserland

Op de grens tussen Duitsland en Tsjechië ligt het schitterende natuurpark Boheems-Saksisch Zwitserland. De regio heeft zowel aan de Duitse als aan de Tsjechische kant van de grens de status van Nationaal Park. Het gebied wordt gekenmerkt door sprookjesachtige landschappen: dennenbossen, rotsformaties en idyllische vergezichten wisselen elkaar af. Boheems Zwitserland is een ideale bestemming voor een actieve vakantie. Je overnacht onderweg in goede hotels, op basis van logies met ontbijt. In de accommodaties zijn huisdieren van harte welkom.

Programma van dag tot dag

 Individueel arrangement, lichte vierdaagse tocht, drie wandeldagen, totaal ca. 35 km wandelen. De tocht leidt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Boheems Zwitserland. Met een beetje conditie kan iedereen deze tocht maken. Onderweg zie je prachtige natuur en is er voldoende ruimte om de wandelingen uit te breiden. Let op: in het hoogseizoen zijn de meest favoriete accommodaties snel volgeboekt. Wij adviseren om deze tocht ruim op tijd te boeken.

Uitzicht over Loupeznicky in Boheems ZwitserlandUitzicht over Loupeznicky in Boheems Zwitserland

Dag 1: Děčín

Vandaag arriveer je in Děčín, de uitvalsbasis voor deze tocht. Het wandelprogramma begint morgen, dus je hebt alle tijd om deze historische stad te verkennen. Kasteel Děčín met haar schitterende rozentuin is bijvoorbeeld een bezoekje waard.

Een andere suggestie is de spectaculaire via ferrata in Děčín met als beloning een schitterend panorama over de stad aan de Elbe.

  • Overnachting: o.a. hotel U Kaple, hostel Děčín of Kemp Děčín.

Per gondel door de Edmundova kloofMet de gondel naar de Edmundova kloof

Dag 2: Děčín - Hřensko - Mezná

De dag begint met een boottocht over de Elbe. De boot vaart helemaal door naar Dresden, maar je stapt uit in Hřensko. Dit dorpje vormt de toegangspoort tot Boheems Zwitserland, waarvan je vandaag gelijk het bekendste symbool zult tegenkomen: Pravčická brána, de grootste natuurlijk poort van Europa.

Vanuit Pravčická brána daal je af naar de Kamenice kloof en ga je een stukje varen op een punterbootje. Dit onderdeel kun je ook achterwege laten als je liever wandelt.

  • Overnachting: o.a. hotel The Forest Garden of hotel Mezní Louka.

LoupeznickyUitzicht over het Loupeznicky in Boheems Zwitserland

Dag 3: Mezná - Rynartice

Via de wat kleiner uitgevallen Malá Pravčická brána loop je naar de ruïnes van rotsenburcht Šaunštejn. Er is inmiddels niet veel meer van over, maar in de veertiende en vijftiende eeuw vormde de burcht een uitvalsbasis voor rovers en bandieten. Vanaf de strategische positie van de burcht heb je een goed uitzicht op het nationaal park waar je doorheen wandelt.

Je loopt verder naar Jetřichovice, waar je een kleine omweg kunt nemen naar uitkijkpunt Mariina Skála. Het is even klimmen, maar eenmaal boven word je beloond met opnieuw een fantastisch uitzicht over Boheems Zwitserland. Vanuit Jetřichovice is het nog maar een klein stukje naar Rynartice, waar je zult overnachten.

  • Overnachting: o.a. hotel Zámeček, hotel Bellevue, Penzion U Vyhlídky, Pension Mencl

Uitzicht Boheems Zwitserland
Uitzicht op Boheems Zwitserland

Dag 4: Rynartice - Česká Kamenice - Děčín

Voor wie nog voldoende energie heeft, is een uitstapje naar de Zeven Dwergen van Rynartice een aanrader. Vanaf deze dwergen loop je door naar Česká Kamenice, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen rechtstreeks naar dit plaatsje te lopen. Hier neem je de trein naar Děčín, van waaruit je doorreist naar je volgende bestemming of terug naar huis.

Einde van de tocht. Je kunt de tocht verlengen met bijvoorbeeld een extra overnachting na afloop van de tocht in Děčín of een stedentrip naar Praag. Zie het tabblad 'extra's' voor alle mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op, we helpen graag verder met het samenstellen van jouw ideale vakantie!

  • Overnachting: geen

Wel of geen bagagevervoer?

Bij dit wandelarrangement is bagagevervoer mogelijk maar eigenlijk niet echt noodzakelijk. Je zware bagage en je auto laat je in Děčín achter bij ons depot en je wandelt vervolgens met lichte bepakking gedurende drie dagen langs de beide accommodaties in het Nationaal park waar alles aanwezig is wat betreft eten en slapen. Je neemt dus alleen de echt noodzakelijk spullen mee zoals schone sokken, een mobiele telefoon, extra fles water etc.).

Voordeel van bagagevervoer is dat u eventueel bij blessures gebruik kunt maken van de transfer. U hoeft dan dus op die dag niet te lopen.

U kunt tijdens het boeken aangeven of u een prijsvoorstel wilt ontvangen voor bagagevervoer. We maken graag een prijsvoorstel op maat voor diegene die echt wil wandelen zonder bagage.

Prachtig mooi gebied!

★★★★★
5 5 1
"Het zijn prachtige gebieden, Boheems Zwitserland is echt waanzinnig mooi. Cesky Raj is ook erg mooi, alleen was de route daar wel meer over de verharde weg, de stukken die wel door de bossen gingen waren daarentegen echt supersprookjesachtig en het kasteel was echt het klapstuk, zeker ook voor de kinderen. We hebben onze vermoeide spieren er flink laten verwennen, want we hebben zo’n 50 km gelopen en dan nog geklommen en wat gestept :-).

Boek deze tour

Boek tour