Panorama Boheems Paradijs

Wandelen door het Boheemse Paradijs

Een wandelroute die de meest interessante en bijzondere gebieden van het Boheemse Paradijs (CZ: Český ráj) met elkaar verbindt. In het Tsjechisch heet de route Zlatá stezka Českého ráje, letterlijk vertaald de gouden route van het Boheems Paradijs. Het Boheemse Paradijs is sinds 1995 een Beschermd Landschap (CHKO in het Tsjechisch). Soms rijdt er voor de toeristen een echte stoomtrein in de zomer!

Programma van dag tot dag

Individuele trektocht, 100 km, comfortabele **/*** accommodaties, 7 dagen, 6 nachten. Het aantal te lopen kilometers is door aanpassingen aan de route eenvoudig te vergroten of te verkleinen. Tijdens de wandeltocht slaap je in verschillende hotels/pensions aan de route. De eerste en de laatste nacht in Jičín  slaap je in hetzelfde hotel, daar kan je auto ook blijven staan.

Er is ook een luxe variant met overnachtingen in ***/**** accommodaties.

Wallenstein kasteel in te zien vanaf de weg Turnov - JičínWallenstein kasteel in te zien vanaf de weg Turnov - Jičín

Dag 1: In de sporen van Wallenstein

Aankomst en inchecken in een hotel in het centrum van de stad Jičín, een stadswandeling. De stad Jičín is de toegangspoort tot het natuurgebied Boheems Paradijs. De stad had zijn “gouden tijd” beleefd in de eerste helft van de 17e eeuw tijdens de regeerperiode van Albrecht z Valdštejna (Wallenstein, Tsjechische graaf en veldheer). Hij had grote voornemens met het ontwikkelen van dit gebied en deze stad. Hij bouwde hier op het plein zijn residentie. Zijn dood bracht een einde aan zijn grootse plannen.

 • Overnachten in Jičín
 • Kilometers dagtotaal: 0 km

Uitzicht op burcht Trosky Uitzicht op burcht Trosky

Dag 2: Dwalen door de "Stenen Stad"

Een eeuwenoude dubbele laan van geknotte linden wijst je de weg uit de stad Jičín. Vandaag ga je een van de mooiste plekken van het Boheemse Paradijs bezoeken: de Stenen stad Prachov, een complex van zandsteenrotsen in verschillende vormen met een oppervlakte van 190 ha. Prachov rotsen zijn zandstenen pilaren die vlak bij elkaar staan, je krijgt het gevoel dat  je tussen de gebouwen van een stad loopt - vandaar de benaming Stenen Stad.

 • Overnachten bij hotel Skalní město
 • Klimmen: 415m
 • Dalen: 327m
 • Kilometers uit te breiden met Prachov lus van 5km

De stenen stad van Prachov. De stenen stad van Prachov.

Dag 3: Langs de beek

Na de bezichtiging van de ruïne van de gotische burcht Pařez betreed je het romantische dal van het riviertje Žehrovka. Tijdens de wandeling door het bosrijke dal ervaar je de rust van de natuur en de pracht van de vijvers.

 • Overnachten bij hotel Ort of bij hotel Pošta in Sobotka.
 • Klimmen: 463m
 • Dalen: 563m

Uitzicht vanaf de rotsformaties met in de verte burcht Trosky Uitzicht vanaf de rotsformaties met in de verte burchtruine Trosky

Dag 4: Burcht Trosky met de ‘oude heks’ en ‘schone maagd’

Doel van vandaag is kasteel Hrubá Skala, tegenwoordig een hotel en restaurant. Van de toren van het kasteel kun je de volgende burchtruïne al zien: Trosky. Vanuit de burcht met één dikke (de oude heks) en één dunne toren (de schone maagd) hadden de heersers in het verleden de controle over het hele gebied. Tegenwoordig zijn ze het symbool van het gebied.

 • Overnachten bij kasteelhotel Hrubá Skala, Hotel Štekl of bij hotel Lázně Sedmihorky. Keuze standaard of luxe kamer (upgrade).
 • Klimmen: 330m
 • Dalen: 273m

Boheems Paradijs met mystieke roststeden Boheems Paradijs met mystieke roststeden

Dag 5: Over de heuvel met prachtige uitzichten

In de ochtend begin je een pittige dagtocht naar de hoogste top van het Boheems Paradijs: Kozákov (744m). Aan het begin van de dag verlaat je de bossen en loop je in open landschappen en door vele lieflijke dorpen. Geleidelijk stijg je hoger en hoger en op de berg Kozákov waar je uiteindelijk beloond wordt met schitterende panorama's. Je daalt weer langzaam af via de rode route naar het stadje Malá Skála aan de rivier Jizera. Onderweg passeer je imposante rotsen van Chleviste in Besedice - ook rotsendoolhof genoemd.

Tip: de route kan wat lichter gemaakt worden door een rustdag te plannen en dan vanuit Malá Skála met de trein terug te reizen naar Jičín.

 • Overnachten in Malá Skála bij Hotel Kavka of Hotel Skála.
 • Klimmen: 852m
 • Dalen: 871m

Landschap rond Frýdštejn Landschap rond Frýdštejn

Dag 6: Het hart van het Boheems Paradijs - Turnov

De route leidt naar de burchtruïne Frýdštejn die hoog boven Malá Skála staat. Vanaf daar keer je terug naar het rivierdal en kun je de stad Turnov bezichtigen. Je keert weer terug naar de natuur, al na een paar kilometer sta je boven op het uitkijktoren Hlavatice, en weer een paar kilometer verderop breng je bezoek aan de burchtruïne Valdštejn die op een rotsklif staat. Van de burcht kun je slechts resten zien, maar mooi bewaard gebleven is de kerk en de brug van zandsteen.

Vanaf Valdštejn daal je af naar Sedmihorky en waar je de (boemel)trein terug naar Jičín neemt, op zich al een hele belevenis!

 • Overnachten wederom in het middeleeuwse Jičín.
 • Klimmen: 634m
 • Dalen: 622m

Dag 7: Vertrek

Na het ontbijt vertrek naar uw volgende bestemming ...

 • Overnachten: geen.
 • Kilometers dagtotaal: 0 km

Met dank aan prachtige fotoreportage gemaakt door Marco Jorissen

Erg enthousiast!

★★★★★
5 5 1
"Het Boheems Paradijs doet haar naam eer aan. Een schitterend en afwisselend wandelgebied, prachtige natuur en heerlijke rustige hotels met vriendelijke mensen. De honden waren overal welkom en kreen bij aankomst zonder vragen meteen en bak water. Bij een paar hotels (Jicin en Kafka echt fantastisch gegeten met erg goed wijn erbij). De kasteelovernachingen in de oude gaanderij waren heerlijk, echt terug in de tijd. We hebben daar bij hotel Sleck gegeten, een aanrader voor culinaire genieters. Voortreffelijk. De omgeving tussen de grote stenen en meertjes is ook adembenemend. Ik heb de reis bij verschillende vrienden aangeraden. De wandeltocht is heel goed te doen, ook als het weer een dag wat minder is. De paden zijn goed begaanbar en weinig (of slechts korte stukjes) klimmen. De honden konden vrijwel overal loslopen en we lijnden ze aan als we mensen tegenkwamen. De honden hebben de route minstens 2x afgerend door het heen en weer rennen en zijn in topconditie. Beide tochten zijn fantastisch om te lopen. Jullie hebben prima wandelroutes en slaaplocaties gevonden. Heel afwisselend en leuk om te beleven. Het gegeven dat je makkelijk een extra rustdag kunt plannen en zo de omgeving te verkennen, is prettig. Wij zijn erg enthousiast, maken reclame voor jullie en gaan zeker meer met jullie op pad. mvg Djonina Wiebenga en Jurriaan Brink"

Boek deze tour

Boek tour